Geografia humana del Mediterrani +
1. Geografia humana del Mediterrani com a mar entre terres: unitat, centralitat i condició de pont.
2. Una breu aproximació a la història contemporània del Mediterrani (I): revolucions liberals, industrialitzacions, independències, colonitzacions i declivi final del Sultanat Otomà.
3. Una breu aproximació a la història contemporània del Mediterrani (II): de la Primera a la Segona Guerra Mundial.
4.Una breu aproximació a la història contemporània del Mediterrani (III): Guerra Freda i "descolonitzacions"
5. El nou (dónes)ordre mundial: el mite del xoc de civilitzacions, la islamofòbia i la disjuntiva entre la Unió pel Mediterrani i la Europa fortalesa.
Conflictes mediterranis: les desigualtats socials, polítiques, econòmiques i culturals +
1. Introducció a l'Orient Mitjà i el Nord d'Àfrica. Es farà ací un recorregut dels elements els més importants que han influït a la regió i la seua identitat: successions dinàstiques, evolucions religioses, construcció del fet nacional i la seua importància menja referent identitari parell els estats i les poblacions
2. L'Orient Mitjà i el Nord d'Àfrica i les seues interaccions amb la resta del món. Es farà ací un enfocament sobre la manera per la qual les polítiques desenvolupades de part de països estrangers van acabar influint en les realitats de la regió, amb enfocament en la història contemporània (finals de la segona guerra mundial, guerra freda i anys 1990 d'ara en avant).
3. Conflictes i referents regionals. Farem ací un gènesi dels conflictes els més importants de la regió i de perquè van tindre o continuen tenint importància, des del conflicte entre israelians i palestins fins a l'assumpte del Sàhara occidental passant per la guerra entre l'Iran i l'Iraq (1980-1988), la guerra del Golf (1991) així com la invasió de l'Iraq (2003).
4. La primavera àrab. Explicarem ací la importància de la primavera àrab: perquè va ocórrer, perquè es va estendre a tota la regió, que ens diu sobre les societats contemporànies i les seues aspiracions, com va ser el paper dels actors estrangers/internacionals i que van aconseguir els ciutadans de la regió al final?
5. Els nous actors regionals. L'espai Orient Mitjà i el Nord d'Àfrica ha vist, al llarg dels anys passats, sorgir o tornar - diversos nous actors influents. Entre ells, Rússia, la Xina, així com Turquia i l'Iran. Els alumnes aprendran més sobre aquesta tendència, les seues raons, les implicacions a mitjà i llarg termini, i que ens indica aquesta situació sobre la realitat de la regió. 6. Quin futur(s) per a l'Orient mitjà i el Nord d'Àfrica? Parlarem ací dels escenaris els més lògics que podrien ocórrer a la regió a llarg termini: actors estrangers influents, actors regionals amb impacte durador, estat d'evolució de l'economia, com la religió i les societats podrien acabar evolucionant també tenint en compte aquests paràmetres, entre altres qüestions importants per al futur de la regió i de la seua població.
Emergència mediterrània: Crisi climàtica, sostenibilitat i transició agroalimentària al Mediterrani +
Introducció a l'anàlisi de la sostenibilitat.- Sostenibilitat ambiental i sostenibilitat social. Els conceptes de crisi climàtica, *translimitación, descens, decreixement, col·lapse, transició ecològica, transició energètica i transició agroalimentària. Les mesures de la sostenibilitat: indicadors. Ecosistemes aquàtics i serveis eco-sistèmics. Manteniment dels ecosistemes i renovació del cicle hidrològic. Límits i possibilitats de substitució en escenaris de canvi climàtic. Satisfacció de necessitats i priorització dels usos. Els drets humans a l'aigua i el sanejament. Els usos de l'aigua en la producció. Agricultura, energia, indústria i serveis. La investigació social de la crisi ecològic-social en la globalització neoliberal. La investigació sociològica i l'obertura qualitativa en l'anàlisi dels conflictes ecològic-socials. La democratització del coneixement científic i la comunicació a la societat dels conflictes ecològic-socials.
Drets Humans al Mediterrani +
1.Context general: la situació dels Drets Humans al Mediterrani.
2.Iniciatives polítiques de protecció dels Drets Humans als països mediterranis.
3.Mobilització social i defensa dels drets humans en el camp de la lluita per la democràcia.
4.Mobilització social i defensa dels drets humans en el camp de les migracions, el refugi i la lluita contra el racisme.
5.Mobilització social i defensa dels drets humans en el camp de la igualtat de gènere i la llibertat sexual.
Identitats mediterrànies: Diversitat cultural, religiosa, política i cultural +
1. Repensar els fonaments conceptuals de la identitat i la diversitat
2. La diversitat com a patrimoni cultural dels països del Mediterrani
3. La diversitat i la identitat des d'una perspectiva de gènere
4. Les minories ètniques i lingüístiques entre reivindicacions identitàries i reconeixement
5. Les religions al Mediterrani : vivències i convivència
6. Polítiques de gestió de la diversitat i del multiculturalisme en les societats mediterrànies
7. La representació de la diversitat i les minories en els discurs mediàtics
Els actors internacionals: institucions, organitzacions, diplomàcia regional, política i cultural +
1.Història del procés d'integració Mediterrània. Aquesta introducció històrica permetrà exposar les bases cronològiques i els marcs institucionals en els quals s'ha desenvolupat la integració mediterrània durant els 30 últims anys. Aquest marc global i molt enfocat a l'àmbit estatal, ens permetrà establir les bases per a altres formes i escales de cooperació gràcies a l'estudi d'aquest procés històric.
2.la integració Mediterrània o Euro-Mediterrània. Aquesta part de l'assignatura es formularà com una mirada crítica als processos d'integració regional i ens permetrà posar en relleu les distincions de configuració, de mobilització i de lideratge que suggereixen els diferents processos d'integració regional. A més, també podrem identificar les dinàmiques de poder entre les ribes Sud-Nord i Aquest-Oest.
3.Escales de les cooperacions Mediterrànies (Estats, Regions, Ciutats). Aquesta part es consagrarà a les diferents escales de cooperació que vagen més enllà del marc estatal des de la seua visió més estricta. Aquesta part consistirà a establir un *mapping de les iniciatives de cooperació i/o diplomàcia mediterrània que no siguen dutes a terme pels poders estatals. S'identificaran així noves dinàmiques i iniciatives de diplomàcia regional/parlamentària/municipal que es presentaran a través de les seues accions concretes i representants d'aquestes iniciatives.
4.la cooperació Regional sectorial (economia, cultura, .). Aquesta part suposarà l'examinació de les iniciatives de cooperació regional que isquen del marc polític des de la seua visió més estricta. Aquesta part consistirà a emetre un panorama de les accions de cooperació i/o diplomàcia mediterrània dutes a terme dins dels àmbits culturals, econòmics, tecnològics 5.Integració ciutadana, la cooperació entre les Societats civils. Aquesta última part de l'assignatura identifica la integració regional de les societats civils com a via alternativa/complementària a les dinàmiques que s'hagen presentat fins a aquesta part del temari. Dins d'aquest marc es presentaran dinàmiques de convergència dels moviments socials i iniciatives de diplomàcia ciutadana tant dins de l'àmbit polític com cultural i econòmic.