INTRODUCCIÓ A LES NEUROCIÈNCIES +
1. Neuroanatomía i neurobiologia
Cèl·lules del sistema nerviós: estructura i funció. Comunicació química. Anatomia del sistema nerviós. Relació del SN amb altres sistemes de control. Mètode i tècniques dels estudis neurocientífics.
2. Neuroquímica i Psicofarmacología
Història, concepte i metodologia de la *psicofarmacología. Bases biològiques i tractament
psicofarmacològic dels diferents trastorns mentals.
3. Psicoendocrinología
Història, concepte i metodologia de la psicoendocrinología. Organització general del sistema endocrí. Hormones i metabolisme. Desenvolupament i cicle vital. Orientació i identitat sexual. Conducta sexual, vinculació afectiva i hormones implicades. Interacció social, conflicte i hormones. Indicadors *psicobiológicos de l'estrés. Correlats hormonals de l'estat d'ànim.
4. Psicoinmunología
Introducció al sistema immunològic. Principals indicadors immunològics analitzats.
Interaccions entre el sistema immune i els sistemes nerviós i endocrí. Psiconeuroimmunología dels processos patològics. Futurs estudis.
5. Genètica de la conducta
Bases cel·lulars i moleculars de l'herència. Tipus de transmissió gènica. Herència mendeliana. Herència poligènica: interacció gens/ambiente.
INTRODUCCIÓ A LA NEUROCRIMINOLOGÍA +
1.- INTRODUCCIÓ A l'ESTUDI DE LA VIOLÈNCIA
1.1.- Introducció fenomenològica. En aquest tema s'aborda la conducta violenta al llarg de tota la vida de l'ésser humà i en tots els contextos en tots els contextos en els quals es desembolica. A més, també s'estudia la seua aparició en la ficció i en l'àmplia gamma que ofereixen les noves tecnologies.
1.2.- Concepte i tipus de violència. Aquest tema se centra en mostrar que la violència no és un sol tipus de conducta, sinó que adopta formes molt diferents, és perpetrada tant per individus aïllats com per grup organitzats, duta a terme contra un mateix o una multitud, i es realitza en contextos molt diferents que varien des del domicili particular a una ciutat. Per això, s'estudien les diferents definicions de violència, així com les diferents classificacions de la tipologia de la conducta violenta.
1.3.- Estadístiques de violència. En aquest tema es fa una aproximació als estudis que es duen a terme per a determinar la incidència de les diferents conductes violentes en les societats, així com les institucions que les duen a terme, com entendre les diferents dades estadístiques que ofereixen i quines són les fonts per a obtindre els estudis estadístics.
1.4.- Estudi científic de la violència. En aquest tema s'aborda l'estudi científic de la conducta violenta que s'anirà desenvolupant en les altres assignatures del Diploma. A més, s'estudien les diferents teories que han sorgit per a explicar les causes de la violència i les diferents aproximacions actuals per a abordar l'estudi científic des del mètode biopsicosocial.
2.- APLICACIÓ DE LA INVESTIGACIÓ NEUROCRIMINOLÓGICA
2.1.- Principals Aplicacions de la Neurocriminología.
2.2.- Comunicació No Verbal: Llenguatge corporal. Paralenguaje. Proxémica. Artefactes. Hàptica, cronémica i olfáctica.
2.3.- Introducció a la detecció d'enganys: La mentida i altres enganys. Els grans mentiders. autodelacions i inconsistències. Indicis condu 3.- ASPECTES LEGALS DE LA NEUROCRIMINOLOGÍA
3.1.- Sistema judicial i Neurocriminología: Introducció als coneixements jurídics bàsics. Estructura i principis rectors del Procés Penal. Figures jurídiques amb rellevància criminològica.
3.2.- Risc de perillositat i reincidència: Utilitat del coneixement neurocriminológico en l'Administració de Justícia. Auxili judicial. Instituts de Medicina Legal. Neurocriminología Forense: elaboració d'informes pericials i el seu contingut. Formació del perit forense. Tractament penitenciari individualitzat. Junta de tractament. Figures criminològiques rellevants en l'àmbit penitenciari.
3.3.- Aspectes neuroéticos: Implicacions ètic-legals de la Neurocriminología. Afectació de Drets Fonamentals.
BASES NEUROBIOLÒGIQUES DE LA VIOLÈNCIA +
1. Cervell i violència: Sistema Nerviós Central i Sistema Nerviós Autònom Estructures neuroanatómicas implicades en la violència. Primeres aproximacions i estudis de neuroimagen. Models explicatius.
2. Neuroquímica de la violència: Serotonina, Catecolaminas i altres substàncies
El rol de la serotonina en la violència. Catecolaminas i agressió. GABA i altres substàncies implicades. Interacció dels neurotransmissors amb els esteroides gonadales.
3. El sistema endocrí: Testosterona, cortisol i altres hormones implicades en la violència Testosterona i violència: una complexa interacció. Eix hipotàlem-hopófiso-adrenal i violència. Estrògens i progestàgens: el seu rol en la violència humana. Altres hormones i violència.
4. Gens i violència: principals marcadors genètics
Cromosomes sexuals i violència. Polimorfismes genètics. Herència poligènica: la importància de l'ambient en l'expressió dels gens de la violència.
5. El paper de la immunitat en la violència: marcadors més destacats
Immunitat i violència. Principals indicadors immunològics analitzats. Futurs estudis.
MÈTODES I TÈCNICA APLICATS A la NEUROCRIMINOLOGÍA +
1.- Tècniques de diagnòstic i intervenció
Tècniques de Neuroimagen Estructurals. Tècniques de Neuroimagen Funcionals. Tècniques Psicofisiològiques. Tècniques Neuroendocrines i Immunològiques. Tècniques Genètiques. Qüestionaris i/o autoinformes Psicològics. Avaluació Neuropsicològica. Informe Neurocriminológico.
2.- Tractament en Neurofeedback (NFB) en pacients impulsius i/o agressius adults Procediment clínic pre i post intervenció en Neurofeedback segons estàndards internacionals de pacients impulsius. Resum en imatges del procediment. Breu descripció de les ones elèctriques cerebrals.
3.- Intervenció amb Maltractadors
Orígens i història dels programes d'intervenció amb maltractadors. Models i estratègies d'intervenció amb agressors. Alguns programes d'intervenció amb maltractadors al nostre país. Programa context, departament de Psicologia social, Universitat de València. Reptes i perspectives de futur en la intervenció amb maltractadors.
PERFILS NEUROCRIMINOLÓGICOS +
5.1.- Perfils segons la causa de la violència
5.1.1.- Trastorns Mentals, psicofàrmacs i violència
5.1.1.1.- El cervell del psicòpata i l'assassí en sèrie
5.1.1.2.- Trastorns de personalitat i violència
5.1.1.3.- Psicosi, neurolèptics i violència
5.1.1.4.- Trastorns de l'estat d'ànim i violència: antidepressius i estabilitzadors
5.1.1.5.- La violència en els trastorns d'ansietat: el rol dels ansiolítics
5.1.1.6.- Fonaments neurobiològics del trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat
5.1.1.7.- La violència en els trastorns de l'espectre autista
5.1.2.- Patologia cerebral i violència
5.1.2.1.- Demències: la malaltia d'Alzheimer
5.1.2.2.- Epilèpsies del lòbul temporal
5.1.2.3.- Tumors cerebrals i dany cerebral sobrevingut
5.1.2.4.- Altres patologies cerebrals
5.1.3.- Substàncies d'abús i violència
5.1.3.1.- La rellevància de l'alcohol
5.1.3.2.- Cocaïna, Amfetamines i altres psicoestimulantes
5.1.3.3.- Esteroides anabolitzants
5.1.3.4.- Altres substàncies d'abús
5.2.- Perfils segons l'edat i el gènere de l'agressor
5.2.1.- Homes que infringeixen maltractaments
5.2.2.- Agressors sexuals
5.2.3.- Dones violentes
5.2.4.- Joves i menors violents
5.3.- Perfils segons el context
5.3.1.- En l'esport
5.3.2.- En el context laboral: assetjament psicològic
5.3.3.- En el context escolar: cyberbullying
VÍCTIMES DE LA VIOLÈNCIA +
1.- Impacte de la violència en la salut de les víctimes
En aquest tema s'estableixen les principals troballes relacionades amb les conseqüències nocives que té la violència sobre la salut de les víctimes de la violència. Per a això s'emprarà una perspectiva integral, que permeta adoptar una visió global del problema.
2.- Conseqüències neurobiològiques del maltractament infantil
Aquest tema introdueix les principals conseqüències de la violència en el neurodesenvolupament dels xiquets exposats a diferents tipus de maltractaments i de quina manera aquest maltractament podria facilitar la transmissió intergeneracional de diferents tipus de violència o el que s'ha denominat com el `cicle de la violència.
3.- Dones víctimes de la violència de parella
En aquest tema s'ha centrat en el tema que més extensament ha sigut estudiat, que és el de les conseqüències psicobiológicas de la violència en les dones víctimes de violència contra la dona en les relacions de parella.
4.- Altres víctimes
Igual que en el tema anterior, en aquest es realitza una primera introducció de la simptomatologia principal o de les conseqüències de la violència en diferents tipus de víctimes que no han sigut tan extensament estudiats en la literatura científica com les víctimes de cyberbulling, assetjament psicològic, violacions sexuals, etc.
NEUROCRIMINOLOGÍA POSITIVA +
7.1.- Conductes prosocials, empatia i violència
- Definició i mesurament de l'empatia.
Concepte i evolució històrica de l'Empatia. Empatia i Simpatia. Tenen els animals empatia? Mesurament de l'Empatia. Els avantatges de ser empàtic.
- Gènere i empatia
Són les dones més empàtiques? Neuroimagen cerebral en les diferències de gènere. Investigació en les diferències de gènere.
- Qui manca d'empatia?
Trastorns que manquen d'empatia. Trastorns de l'Espectre Autista. Trastorns de la personalitat i Esquizofrènia. Depressió i Ansietat.
- El cervell empàtic.
Empatia davant situacions carregades d'emoció. Empatia en vivenciar fàstic. Empatia al dolor. Empatia del perdó. Fonaments biològics de l'empatia. De què depén ser empàtic? El contagi de les emocions. Les neurones espill.
- Cooperació i empatia
Què fa que s'ajude a una altra persona? Altruisme. Avaluació de la Cooperació. Estudis de laboratori en Cooperació. Cooperació i societat.
- Empatia i violència. Dues cares de la mateixa moneda?
Els menors maltractats: el cicle de la violència. Estudis de laboratori en empatia i violència. Genètica en empatia i violència. L'empatia com a camí cap a la no violència. Com millorar l'empatia?
- Neurofelicidad i violència
Neuroplasticidad i neurofelicidad. La força del jo. El plaer dels sentits. Les relacions amb els altres. Aspectes a evitar.
7.2.- Criminologia positiva
7.3.- La substància blanca i l'empatia
TREBALL FI DE MÀSTER +
1.- Elecció del perfil violent a realitzar o del tema relacionat sobre la Neurocriminología sobre el qual versarà el TFM.
2.- Cerques informàtiques de la temàtica impartida en els temes anteriors en relació al tema triat per al treball.
3.- Realització del perfil neurocriminal o del treball teòric o empíric sobre les temàtiques seleccionada amb la tutela del professor.
4.- Lliurament, valoració i feedback del treball.